Jongeren (bijna) 18 jaar oud

Wat moet je regelen?

Als jongeren 18 jaar worden verandert er een hoop, want ze zijn dan voor de wet volwassen. Zeker voor pleegkinderen moet er veel geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  •  de zorgverzekering,
  •  zorgtoeslag, 
  • een digi-id,
  • een eventuele uitkering.

 Financiële regelingen zijn vaak ingewikkeld en aanvraagprocedures kosten veel tijd. Daarom is het belangrijk om dit goed voor te bereiden en al om de tafel te gaan zitten als een pleegkind 17 jaar wordt. Bekijk deze video samen, want hier vind je veel informatie over wat een jongere allemaal zelf moet regelen. En een handige checklist kun je openen door te klikken op onderstaande knop. 

Wat moet een pleegkind zelf regelen?

Op Pleegzorg.nl is een hoop informatie terug te vinden over wat een pleegkind allemaal zelf moet regelen.
Wij raden dan ook aan om deze pagina goed te lezen en je pleegkind hier desnoods in te begeleiden. 

Wat is de rechtspositie van je pleegkind?

Als je pleegkind 18 jaar wordt dan is hij volgens de wet volwassen en mag hij zelf de belangrijke beslissingen nemen. Denk aan het aanvragen van een paspoort, verzekeringen of studiefinanciering. Via deze link lees je meer over de rechtspositie van je pleegkind.

Meer informatie

We begrijpen dat er best veel op je af komt, maar het is belangrijk dat je niet afwacht en het op je af laat komen. Want dan ben je helaas te laat. Mocht je meer willen weten hoe nu verder als je pleegkind 18 jaar wordt, dan raden we aan om deze artikelen aandachtig door te nemen.